Máme po posledním společném tréninku před 1/2 maratonem v Karlových Varech, který je pro mnoho našich příznivců a spoluběžců vrcholem jarní části běžeckého roku.
Před vlastním závodem nezapomeňte odpočívat, v pátek a v sobotu dopoledne více pít, abyste dosáhli zavodnění organismu. Bude se vám to hodit při vlastním závodě, nebudete muset tolik doplňovat tekutiny.
Rozmyslete si, kde budete občerstvovat – místa občerstvovacích a osvěžovacích míst na trati jsou v materiálu, který dostáváte ve startovním balíčku. V případě teplého počasí je nutné občerstvovat častěji. Pokud nemáte vyzkoušené energetické gely a podobné prostředky z tréninku, raději neriskujte jejich použití při závodě. Na občerstvovacích stanicích najdete dostatek pití, banány, cukr, sůl. Pokud bude horko, použijte na ochlazení houbičku.
Na závod přijďte v dostatečném předstihu. V zázemí bývají fronty na záchod a blíže ke startu i před úschovnou zavazadel. Samozřejmě je vhodné se i alespoň trochu rozcvičit. Nezapomeňte si vzít startovní číslo s čipem. Důkladně si zavažte boty, aby se vám nerozvázaly – to je velká nepříjemnost na trati, vypadnete z tempa. Včas přijďte do startovního prostoru.
Po startu dávejte především pozor kam šlapete, aby nedošlo k pádu, sešlápnutí boty apod. První stovky metrů bývá na trati nacpáno….. A především si ohlídejte tempo. Není nic horšího, než začít rychle a v závěrečných kilometrech se trápit. Pokud chcete, použijte tzv. vodiče – borce s označením času, na který běží. Vyhlednout si je můžete již ve startovním koridoru. Drží pravidelné tempo. Pokud budete mít v závěru dost sil, zrychlit můžete vždycky. Pozor však na občerstvovacích stanicích, kdy kolem vodiče je vždy chumel běžců.
Pozor na záludnosti na trati – viz náš článek .
A až se budete blížit k cíli, užijte si probíhání špalírem diváků! Dokázali jste uběhnout půlku maratonu! Třeba příště zkusíte s námi celý.
Držíme palce, ať dosáhnete plánovaného času a máte z běhu dobrý pocit.
Těšíme se s Vámi na viděnou v cíli 1/2 maratonu v Karlových Varech i na dalších trénincích po něm. Informace budou tradičně na stránce o trénincích.